Підтримка агрегаційних моделей здійснюватиметься у межах третього грантогово циклу ФАО та ЄС

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) розпочинає підготовку до третього грантового циклу у межах інвестиційної програми, що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Одним з напрямків цього грантового циклу є надання грантів у розмірі до 150 000 доларів США для малих та середніх сільськогосподарських підприємств, які задіяні в агрегаційних моделях у ланцюжках доданої вартості з виробництва та переробки овочів та ягід. Метою цієї ініціативи є зміцнення позицій фермерів у ланцюжку доданої вартості завдяки участі в різних моделях агрегації, посилення ринкової орієнтації українського ягідного та овочевого сектору та підвищення їх конкурентоспроможності.

Для ознайомлення зацікавлених учасників ФАО проведе низку інформаційних сесій у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях, які стануть пілотними регіонами для реалізації грантової підтримки агрегаційних моделей.

Інформаційна сесія для агровиробників Івано-Франківщини відбудеться 14 листопада 2024 року. Зареєструватись для участі можна до 8 листопада 2024 року за посиланням: https://bit.ly/3AgZ59G.

Зокрема, до участі у заході запрошуються малі та середні виробники, які відповідають таким критеріям:

  1. Агрегатори (юридична особа, яка закуповує сільськогосподарську продукцію у мікро- та малих фермерів з метою її консолідації, доробки, переробки та подальшого продажу):

  • виробники, переробники, гуртовики, гуртові ринки, кооперативи, що працюють переважно в ланцюжках доданої вартості з виробництва та переробки овочів та ягід;

  • середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 250 осіб, а річний дохід не перевищує еквівалент 50 млн євро;

  • закупівля ягід/овочів у щонайменше 5 мікро- та малих сільськогосподарських виробників (особистих селянських господарств відповідно до закону 742-IV та мікро- і малих виробників відповідно до Господарського кодексу України), які працюють у секторі овочівництва та ягідництва;

  • наявність більше одного каналу збуту продукції;

  • підтверджена наявність потужностей для зберігання або переробки продукції;

  • реєстрація як юридичної особи або фізичної особи-підприємця;

  • діяльність в якості агрегатора у відповідних ланцюжках доданої вартості протягом останніх трьох років;

  • належна реєстрація в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

 

  1. Мікро- та малі виробники. Овочівництво:

  • у закритому ґрунті: виробники, які вирощують овочі в теплицях на площі від 0,3 га до 2 га; у відкритому ґрунті: виробники, які вирощують овочі на площі від 3 до 40 га;

  • виробники, які спеціалізуються на вирощуванні овочів у теплицях та у відкритому ґрунті, з площею теплиць від 0,3 до 2 га та загальною площею до 42 га;

  • овочі є основною культурою в господарстві;

  • загальна площа землі, що перебуває у власності або оренді господарства, не перевищує 50 га;

  • безперервне виробництво або переробка овочів протягом останніх 3 років;

  • всі заявники повинні бути належним чином зареєстровані в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

 

  1. Мікро- та малі виробники. Ягідництво:

  • у відкритому ґрунті: виробники, які мають щонайменше 1 га і максимум 20 га, засаджених ягодами на дату подання заявки;

  • у закритому ґрунті: виробники, які мають щонайменше 0,3 га та максимум 5 га у теплицях або пластикових тунелях, засаджених ягодами на дату подання заявки;

  • для всіх заявників загальна площа землі, що перебуває у власності або оренді господарства, не перевищує 30 га;

  • всі заявники повинні бути належним чином зареєстровані в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Детальна інформація про час та місце проведення інформаційної сесії буде надана зареєстрованим учасникам.

Фото без опису