Новицька територіальна громада
Івано-Франківська область, Калуський район

Які вітаміни потрібні взимку?

Дата: 14.01.2025 14:50
Кількість переглядів: 12

Які вітаміни потрібні нашому організму навесні? - Конекс

Зима - це пора року, яка наражає наш організм на багато ризиків.
Коротший день, низькі температури та нестача свіжих фруктів і овочів роблять
особливо важливим піклування про своє здоров'я в цей час. Вітаміни є одними з
факторів, які відіграють ключову роль у підтримці імунітету взимку. Серед них
виняткове значення мають вітаміни D, С і А, на які варто звернути особливу
увагу.
Вітамін D взимку особливо важливий, оскільки природний синтез його в
шкірі в цей час обмежений через короткі дні та мало сонячного світла. Він
необхідний для підтримки рівня кальцію та фосфору в крові, регулювання
росту клітин, боротьби із запаленнями та посилення імунної відповіді.
Дефіцит вітаміну D часто асоціюється зі зниженням імунітету, підвищеним
ризиком вірусних інфекцій, зокрема застуди, а також хронічною втомою та
м'язовою слабкістю, порушенням апетиту.
Багатими джерелами вітаміну D є: жирна морська риба і морепродукти, в
значно меншій мірі - яєчні жовтки, що робить прийом цього вітаміну одним з
найпоширеніших серед населення.
Вітамін С також підтримує імунітет, він зміцнює захисні бар'єри
організму, беручи участь у виробленні колагену, стимулює вироблення білих
кров'яних тілець і підтримує функцію фагоцитів. Крім того, вітамін С діє як
потужний антиоксидант, зменшує запалення, що особливо важливо під час
вірусних і бактеріальних інфекцій. Також, він необхідний для підтримки
здорових кісток, шкіри та м’язів.
Нестача його призводить до частих вірусних та застудних захворювань,
загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин.
Взимку, коли підвищується ризик застуди та грипу, достатньо високий рівень

вітаміну С може сприяти більш м'якому перебігу інфекцій або навіть знизити їх
частоту.
Природними джерелами цього вітаміну є: цитрусові, ківі, червоний перець,
петрушка, брюссельська капуста, броколі, ківі та соління, які додатково є
цінним джерелом пробіотиків. Однак, важливо пам'ятати, що вітамін С дуже
чутливий до нагрівання, тому найкраще споживати свіжі фрукти та овочі або
додавати їх у їжу в кінці термічної обробки.
Вітамін А є безцінним взимку, оскільки він відіграє важливу роль у
регенерації слизових оболонок, які є першою лінією захисту організму від
мікроорганізмів. Особливо під час опалювального сезону, коли повітря в
приміщенні сухе, слизові оболонки можуть подразнюватися, що підвищує
ризик респіраторних інфекцій. Вітамін А підтримує диференціацію клітин
імунної системи і допомагає боротися з збудниками інфекційних хвороб;
впливає на здоров'я шкіри, яка взимку особливо схильна до сухості та очі, які
змушені більше працювати в темряві. Він є натуральний антиоксидант, який
допомагає боротись з раковими клітинами.
Природними джерелами вітаміну А є: печінка, жирна риба, вершкове масло,
яєчні жовтки та рослинні продукти, що містять бета-каротин, такі як: морква,
гарбуз, шпинат, червоний перець та броколі.
Як зберегти вітаміни в продуктах?
Вміст вітамінів у продуктах знижується пропорційно до термінів їх
зберігання: чим довше лежать продукти на полицях і в холодильнику, тим
менш корисними вони стають.
Оптимальний спосіб зберегти вітаміни протягом тривалого часу – швидке
заморожування. Найкраще зберігаються вітаміни в темному місці та в
герметичній упаковці. До впливу світла та кисню особливо чутливі вітамін С,
жиророзчинні вітаміни А та Е. Не слід тримати овочі та фрукти у воді. При
замочуванні у питній воді у неї переходить дуже багато корисних вітамінів.
Як готувати їжу, щоб зберегти вітаміни?
Для того, щоб їжа зберегла більшу частину вітамінів, намагайтеся
готувати її безпосередньо перед вживанням. Опускайте овочі тільки у воду, що
кипить, і ви врятуєте значну частину вітаміну С. Так, при закладанні картоплі в
окріп можна зберегти до 28% аскорбінової кислоти, яка руйнується при
зануренні бульб спочатку в холодну воду.
Ідеальний посуд для приготування – щільно закрита каструля з
нержавіючої або емальованої сталі. Готуйте овочі в шкірці – вона захищає
багато корисних вітамінів від вимивання водою та руйнування. Масло
додавайте в їжу після приготування, а не в процесі термічної обробки. Чим
дрібніше порізані фрукти та овочі, тим більше вітамінів вони втрачають.
Найбільш щадним (що зберігає корисні властивості продуктів) способом
кулінарної обробки є запікання у фользі або на пару. Друге місце у рейтингу

займає варіння у невеликій кількості води. Більш агресивним способом
приготування їжі є тушкування. А ось «лідером» - руйнівником вітамінів (а
головне — шлунка та печінки) є смаження на олії. З настанням осінньо -
зимового сезону намагайтеся, насамперед, вживати домашні консерви. До
нового року, практично всі корисні вітаміни у них руйнуються. У січні -
лютому місце домашніх консервів повинні зайняти заморожені продукти, які
довше зберігають цінні вітаміни.
Дбайте про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких не тільки взимку, а
весь час!
Лікар із загальної гігієни Калуського РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Марія Жекало


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь