Новицька територіальна громада
Івано-Франківська область, Калуський район

Як вберегтись від кишкових інфекцій !

Дата: 01.07.2025 10:12
Кількість переглядів: 31

Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку

В літню пору особливу небезпеку становлять гострі кишкові інфекції та
харчові отруєння. Це група захворювань з ознаками інтоксикаціїі і ураження
шлунково-кишкового тракту. Час від моменту зараження людини до перших
клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.
До організму здорової людини збудники потрапляють із інфікованою
водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-
побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є
елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування
страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання
неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
 дотримуватися правил особистої гігієни;
 ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з
вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
 мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що
використовуються для приготування їжі;
 запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається
приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

 регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
 окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти
(сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
 для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади
(ножі, обробні дошки тощо);
 добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю,
яйця і рибу;
 дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні
харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при
кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
 не пити воду з неперевірених джерел;
 на природі вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання
бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
 мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх
у сирому вигляді;
 не вживати продукти по закінченню терміну придатності,
використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
 при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати
чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
 не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;
 не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
 не купатися у у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування
води під час купання;
 уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного
захворювання;
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла,
біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі,
висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Підготувала лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та
профілактики інфекційних хвороб Калуського районного відділу ДУ «Івано-
Франківський ОЦКПХ» Мар’яна Фіцак


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь