Як вберегтись від кишкових інфекцій !
В літню пору особливу небезпеку становлять гострі кишкові інфекції та
харчові отруєння. Це група захворювань з ознаками інтоксикаціїі і ураження
шлунково-кишкового тракту. Час від моменту зараження людини до перших
клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.
До організму здорової людини збудники потрапляють із інфікованою
водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-
побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є
елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування
страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання
неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
дотримуватися правил особистої гігієни;
ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з
вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що
використовуються для приготування їжі;
запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається
приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти
(сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади
(ножі, обробні дошки тощо);
добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю,
яйця і рибу;
дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні
харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при
кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
не пити воду з неперевірених джерел;
на природі вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання
бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх
у сирому вигляді;
не вживати продукти по закінченню терміну придатності,
використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати
чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;
не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
не купатися у у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування
води під час купання;
уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного
захворювання;
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла,
біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі,
висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Підготувала лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та
профілактики інфекційних хвороб Калуського районного відділу ДУ «Івано-
Франківський ОЦКПХ» Мар’яна Фіцак
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)