Фото без опису

 

« … і як би не змінювався світ,

куди б не закинула тебе доля,

завжди зберігай у серці ті

духовні скарби, які дісталися тобі

у спадок від попередніх поколінь…»

А. Сокіл

Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярності. Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення й сьогодні. Збагачені кращими зразками народної творчості – обрядовими піснями, віршами, легендами, – вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.

Однією із найяскравіших традицій нашого народу є «Розколяда». Традиційно розколяда починається після 15 січня, а тривати може аж до Стрітення, коли, за народним повір'ям, зима зустрічається з весною. Саме в цей період люди ще вітаються "Христос народився!"

На Прикарпатті розколяда здавна мала свої традиції. Під час цього дійства сходились усі. Кожна вулиця в селі мала свої гурти, які переважно, колядували "на церкву". Після Йорданських свят вони йшли з колядою та дідухом. Сходились посеред села, чи на вигоні. Дідухи складали докупи, а після колядок їх запалювали. Цей обряд довіряли найстаршому, або ж найшановнішому коляднику.

 Окрім дідуха з колоссям, чи Василя, як його там називали і який клали на покутті, до хати перед Різдвом заносили в ряднині ще й солому. Оце й називали дідухом. Його стелили на землі, кидали в нього жменю горіхів, копійки. Ворушити дідуха, або ж шукати в ньому горішки чи гроші, діти могли лише до того, як родина сідає за стіл. Після Святвечора його не чіпали, бо вірили, що через це "кури будуть дуже порпатись на городі". На другий день Різдва, рано до сонця, дідуха збирали і спалювали. Люди вірили, що так охороняли себе від злих сил.

У гірських районах розколяда починалась, переважно, на березі річки, де робили хрест із льоду і освячували йорданську воду. Там коляду розстрілювали. Бо в цей час коляда йде до завершення. Горяни випускали в небо голубів, стріляли з рушниць у повітря, що й символізувало розколяду.

У 40-х на Прикарпатті розколяду дуже любили молоді люди. Адже це були своєрідні різдвяні вечорниці, коли сходились усі разом, аби поколядувати. «Гощення» тоді було не обов'язковим. Головне - пісні, які славили народження Бога.

Коляди колись були різні. Але найбільше колядували чоловіки. Жінки не ходили. Вважали, що чоловіки несуть у хату добро, силу, перевагу.

Сьогодні в кожному селі на Прикарпатті розколяда відбувається у різний час та за своїми традиціями. У сучасній добі це дійство швидше виглядає як гала-концерт чи підсумок виконання колядок і представлення гуртів. Переспівують відомі колядки, але є й нові - сучасні. Їх музичне виконання інколи вражає навіть професійних музикантів.

Кожен народ, кожна нація тримається на прадідівських традиціях, звичаях, символах, віруваннях. Не біймося звертатися до традицій. Адже тільки осмисливши минуле, пізнавши витоки своєї культури та історії, можна чіткіше зрозуміти сьогодення й уявити майбутнє.

Відповідно до наказу департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА від 24.11.2020 року № 430 та наказу відділу освіти Новицької ОТГ від 24.11.2020 року № 42 між закладами освіти Новицької ОТГ відбувся І етап обласного конкурсу фольклорно-етнографічних колективів. Конкурс проводився в онлайн режимі відповідно до Положення про Конкурс. Засідання конкурсного журі відбулося 07.12.2020 року на базі Добровлянського ліцею, де було обрано представника від ОТГ для участі у ІІ (обласному) етапі Конкурсу. Відповідно до протоколу конкурсної комісії:

  • гран-прі здобула учениця 6 класу Новицького ліцею – Кучерак Тетяна з колядкою «На Різдво Христове»;
  • І місце у колективу Бережницької гімназії (керівник Коско М.А.), які будуть представляти Новицьку ОТГ на ІІ етапі Конкурсу;
  • ІІ місце здобув вокальний ансамбль «Червона калина» Підмихайлівського ліцею (керівник Яців Р.П.).

         Всі переможці та учасники, а також їх керівники нагороджені подяками відділу освіти Новицької ОТГ.

Головний спеціаліст відділу освіти                              Галина Петрів

Бережницька гімназія

Добровлянський ліцей

Новицький ліцей

Підмихайлівський ліцей

Староугринівський ліцей