Фото без опису

У відділі освіти Новицької сільської ради пройшов семінар з питань впровадження системи безпечності харчових продуктів, заснованої на принципах НАССР та ознайомлення з новим Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти, який набув чинності 01.01.2021 року.  У заході взяли участь начальник (Григорій Химич) та головний спеціаліст (Людмила Бичковська) Калуського районного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. Слухачами були керівники, медичні сестри та працівники харчоблоків закладів освіти Новицької сільської ради.

Фото без опису

У новому Санітарному регламенті для закладів загальної середньої освіти містяться санітарно-гігієнічні норми, як облаштовувати територію закладу освіти, його будівлі та навчальні приміщення, зокрема спортивні майданчики, фізкультурно-спортивні приміщення, кабінети інформатики, санітарні вузли, приміщення допоміжного та підсобного призначення, як  утримувати басейни тощо.

Також документ визначає, як безпечно організувати освітній процес та роботу з технічними засобами, водопостачання, водовідведення та опалення, повітряно-тепловий режим, природне та штучне освітлення, харчування, медичне обслуговування, як контролювати шуми й вібрацію.

  Санітарний регламент враховує кілька дуже важливих аспектів. Це, зокрема, інтереси дітей з особливими освітніми потребами, розвиток технічних засобів навчання і правила їхнього використання під час освітнього процесу, та приділяє багато уваги шкільному раціону учнів. 

Ще одним важливим аспектом у організації навчальної та виховної діяльності закладів освіти є харчування.

«НАССР в закладах освіти - це не просто необхідність та підстава для проведення перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, діти не мають вибору, де харчуватися і як харчуватися, тож адміністрація закладів зобов'язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках», - зазначив Григорій Химич.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Програми-передумови системи НАССР охоплюють такі процеси:

  1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
  2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
  3. Вимоги до планування та стану комунікацій - вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
  4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.
  5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
  6. Здоров’я та гігієна персоналу.
  7. Поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності.
  8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби.
  9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
  10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
  11. Зберігання та транспортування.
  12. Контроль за технологічними процесами.
  13. Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу, що функціонування системи НАССР є обов’язковим для всіх потужностей, в тому числі постачальників та перевізників харчових продуктів, для харчоблоків закладів освіти.

Фото без опису