Як запобігти антибіотикорезистентності — поради для медиків і пацієнтів |  Медичний часопис

    Стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню, що ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій.

Антибіотикорезистентність – це стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків.

Причини:

  У першу чергу, вона виникає через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів. Неконтрольоване та неправильне призначення ліків “навчає” бактерію боротись з тим чи іншим класом антибіотиків.

Припинення курсу антибіотиків після покращення стану хворого також може спровокувати резистентність. Якщо лікування не довести до кінця, існує можливість того, що певна кількість бактерій виживе.

  Із кожним роком зростає рівень використання антибіотиків у тваринництві та рослинництві. Головною загрозою для здоров’я вважають не антибіотики в м’ясі, а саме стійкі бактерії, що у ньому є.

Низький рівень вакцинації у країні збільшує кількість використаних антибіотиків для лікування хвороб. Цього можна уникнути, якщо дотримуватись календаря щеплень.

Відсутність нових антибіотиків. Створення цих препаратів дуже дороге.

Неналежний інфекційний контроль в лікувальних закладах, а також відсутність гігієни та антисанітарія також можуть вважатися причинами антибіотикорезистентності.

   Поради: не займайтеся самолікуванням –  приймайте   антибіотики  лише  за призначенням лікаря. Не лікуйте грип чи застуду антибіотиками – це неефективно.

Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.

Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу приймання.

Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами  та не призначайте їм лікування.

  Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми та вчасно робіть щеплення.

  Отже, перш ніж починати прийом антибіотиків порадьтеся з лікарем та зробіть дослідження на чутливість до антимікробних препаратів, щоб лікування було ефективним та якісним.

Дані дослідження проводяться у мікробіологічній лабораторії  Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Пам‘ятайте,що Ваше здоров‘я у Ваших руках!