Лептоспіроз небезпечний. Заходи профілактики.

              Калуське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області застерігає, що лептоспіроз - це особливо небезпечне інфекційне захворювання з переважним ураженням нирок та печінки. Хворіють як люди, так і тварини. Серед тварин це захворювання може перебігати без клінічних проявів, а для людей, в більшості випадків, закінчується смертю, особливо при пізньому зверненні за медичною допомогою.

         Основним джерелом лептоспір у природі є мишовидні гризуни  (щури, миші), від яких заражаються люди і свійські тварини. Для людини  додатковим (крім гризунів) джерелом збудника хвороби є свині, велика рогата худоба, собаки та інші дикі та домашні тварини, які заразилися від гризунів. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому лептоспіри  у великій кількості виділяються з сечею в зовнішнє середовище. У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до 1 місяця, у вологому грунті – до 270 днів, добре переносять морози. Швидко гинуть в кислому середовищі, миттєво -  при кип’ятінні. 

        Людина може захворіти на лептоспіроз, купаючись у заражених водоймах, вживаючи сиру воду з них або заражені харчові продукти, при роботі на заливних луках, полях зрошення, у місцях звалищ, під час догляду за хворими тваринами чи розбирання їхніх туш, через недотримання правил

особистої гігієни. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, робітників м’ясопереробних   підприємств та інших.

         В організм людини лептоспіри потрапляють через незначні пошкодження шкіри і слизові оболонки порожнини рота, шлунково-кишкового тракту, очей, носа, зовнішні статеві органи.

         З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Хвороба починається раптово (хворий точно може вказати години свого захворювання): у здорової на вигляд людини з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40º, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо нижніх кінцівок, настільки, що людина не може встати на ноги – це одне з найхарактерніших ознак захворювання. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Якщо вчасно не звернутися до лікарявиникають тяжкі ускладнення печінки і нирок, що ведуть до смерті. Смерть може наступити вже через 5 днів після початку захворювання, при тяжкому перебігу. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря і лікуватися тільки у лікарні.

         З метою запобігання виникнення лептоспірозу, необхідно дотримуватися профілактичних рекомендацій.

  • Запобіжні заходи повинні бути спрямовані перш за все на знищення щурів та мишовидних гризунів у підвалах, садибах, будинках та інше.

  • При догляді за тваринами, як на фермі, так і вдома, необхідно користуватися спеціальним одягом (рукавиці, халат, чоботи).

  • Боротьба з гризунами повинна проводитися всіма доступними засобами (капкан, пастка, приманка).

  • Не пити води з невідомих джерел.

  • Не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води.

  • Дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі.

  • Не купатися у забруднених водоймах, які не визначені як рекреаційні місця для відпочинку та купання. Слід пам'ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та при заковтуванні води (лептоспіри можуть проникати в організм людини через слизові оболонки рота, носа, очей і шлунково-кишкового тракту).

  • Не допускати випас великої рогатої худоби на берегах водоймищ та не ловити рибу в заборонених місцях.

  • Необхідно захищати продуктові склади, комори, житло, інші об'єкти від проникнення всередину них гризунів. Харчові відходи слід збирати в герметично закриті ємкості.

        Дотримання заходів профілактики допоможе захиститися від небезпечного для здоров’я і життя захворювання. Слід також пам»ятати, що найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є одночасне проведення суцільної весняно-осінньої дератизації в населених пунктах району.