Гельмінтози: як уникнути небезпеки? | Блоги БДМУ

 

Гельмінтози - найбільш поширені захворювання людини. За даними ВООЗ  у світі тільки аскаридозом щорічно уражається  1,2 млрд осіб. Сьогодні відомо понад 350 видів гельмінтів, які викликають захворювання в людини. В Європі гельмінтозами уражений кожний третій житель. В Україні виявлено близько 30 видів паразитозів. Територія України має сприятливі умови навколишнього середовища для широкого поширення захворювань цієї групи, свідченням чого є  2 млн захворювань, що реєструються щорічно. Зазвичай зараження гельмінтозами та кишковими  найпростішими  відбувається через забруднений випорожненнями грунт . Наприклад ,якщо не мити руки і не чистити нігті після роботи із землею, їсти брудні овочі, фрукти та ягоди. Не останню роль в зараженні  паразитами відіграють мухи, які на своїх лапках переносять  яйця глистів і цисти найпростіших на продукти харчування. Також зараження ними можливо при випадковому ковтанні води  підчас купання в водоймищах.

В Калуському районі на гельмінтоносійство  у 2022році обстежено 12875 осіб і виявлено 769 інвазованих .Серед виявлених інвазій найбільша кількість випадків аскаридозу-635 (83 %), а також виявлено: контактних гельмінтозів (ентеробіоз)-44(5.8%) і уражених найпростішими( лямбліозом)-88 випадків(11%) ; по одному випадку трихоцефальозу і токсокарозу.

Аскаридоз залишається крайовою патологією. У дітей виявлено 504 випадки, а у дорослих 131 випадок. Серед дитячого населення найбільш уражені вікові категорії  1-4р ;5-9р;

 59 % дітей міського населення уражені аскаридозом, а 41% дітей сільської місцевості. Серед обстежених дорослого  населення : 70 % мешканці міста, а 30% мешканці сільської місцевості.

Ентеробіоз-гельмінтоз ,який передається контактним шляхом .Найбільш ураджені діти вікової категорії 1-4 р (46%); 5-9р.(38%).Захворюваність дітей сільської місцевості втричі більша за захворюваність дітей міста.

Лямбліоз- захворюваність простішими становить 12% від усієї кількості зареєстрованих гельмінтозів. 64% уражені діти ,а 36% дорослі. Серед дітей найбільша кількість інвазій у школярів.

Ознаки паразитарного захворювання залежать від виду та кількості паразитів,а також від індивідуальної реакції організму на глисти або простіші. Перші ознаки зараження паразитами: погіршується апетит( в деяких випадках посилюється),

Появляється нудота, блювота, слинотечія, болі в животі, можуть виникати закрепи чи проноси, здуття живота. Хворі швидко втомлюються ,мають поганий сон, їх турбує головний біль та запаморочення. Може виникати непрохідність кишок ,апендицит, печінкові коліки. При аскаридозі ,токсокарозі через особливості міграції паразита в організмі може виникнути нападоподібний кашель. Часто ознаками глистів та простіших є шкірні зміни у вигляді різних висипок.

При  будь- якій підозрі на глистяну чи протозойну  інвазію слід  обовязково звернутися до лікаря,а не займатися самолікуванням.  Діагноз підтвержується звичайним аналізом калу на яйця глистів або цисти простіших.Якщо при першому аналізі калу не виявлено яйця глистів, то необхідно повторити обстеження.

В мікробіологічній лабораторії Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ КПХ МОЗ», вул.Каракая,9 проводяться обстеження на гельмінтоносійство (на виявлення яєць гельмінтів і цист простіших, зскріба на гострики). Отримаєте якісну діагностику і консультацію лікаря паразитолога.