Фото без опису

Місцеве самоврядування

Боротьба за пацієнта:

жителям Берлог пропонують підписати декларації з сімейними лікарями Новицької сільської ради ОТГ

   27 січня відбулося позачергове засідання третьої сесії Новицької сільської ради. На порядок денний виносилося 4 питання, друге з яких стосувалися села Берлоги, яке ще до минулих виборів належало до Рожнятівського району. Зокрема, йшлося про медицину - прийняття права засновника майнового комплексу КНП «Калуський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Калуської райради», його перейменування та затвердження статуту у новій редакції. А також депутати підтримали рішення передати в оперативне управління на перше півріччя ц. р. приміщення Берлогівського ФАПу. Тож на чому було зроблено акцент?

   Як поінформував сільський голова Богдан Дадяк, працюючи в умовах децентралізації та в рамках медреформи, коли, як відомо, «гроші йдуть за пацієнтом», на часі стало актуальним питання наповнюваності місцевого бюджету, що у кінцевому в певній мірі формує розвиток територіальної громади. Зрозуміло, що Новицька громада у сфері охорони здоров’я матиме свою так звану первинку, тому вона зацікавлена, щоб жителі громади з її різних населених пунктів, в т. ч. і Берлог, де нині проживає 1090 осіб, обслуговувалися не у лікарів сімейної медицини, скажімо, Рожнятова й Калуша, а підписували декларації з фаховими спеціалістами Новицького комунального некомерційного підприємства.

   Депутати обговорили питання, яким чином можна зацікавити берлогівців у виборі іншого сімейного лікаря? Було запропоновано, щоб лікар Новицької первинки мав виїзні прийоми у Берлогівському ФАПі у визначені дні, і люди отримали зручності у медобслуговуванні. Велику відповідальність покладено на старост та депутатів, які повинні бути генераторами позитивних ідей та думок, а це передусім їх роз’яснювальна робота з населенням щодо укладення декларацій на медичні послуги.

  Щодо приміщення самого ФАПу, то наразі будівля перебуватиме в оперативному управлінні Рожнятівського КНП «ЦПМСД», щоб забезпечувати надання медпослуг населенню. Сільському голові Б. Дадяку доручено укласти договір і забезпечити підписання відповідних актів приймання-передачі.

   До речі, про гостроту питання боротьби за пацієнта. Як приклад для порівняння, сільський голова розповів про державне фінансування освіти у вигляді субвенції. Отож, у середньому на один рік на одного учня держава передбачає приблизно 31 тисячу гривень. Відповідно громади мають бути зацікавлені, щоб у їхніх закладах освіти навчалося більше дітей. Бо ці гроші – це утримання шкіл, це ті ж податки з доходів фізичних осіб у місцевий бюджет. Подібне стосується й медицини, адже, знаємо, що державна казна також передбачає відповідні кошти на охорону здоров»я людини. У підсумку все це впливає на наповнення бюджетного кошика територіальної громади.                        

      Добудова школи – Новицький мега-проект

   Досить цікавим було питання, яке стосується добудови Новицької школи, а тепер це вже ліцею, адже фінансові затрати, як розуміємо, є дуже значні.

Як поінформував Б. Дадяк, добудова освітянського закладу – це питання, яке не виникнуло спонтанно і саме тепер. Адже документацію зроблено давно, і, як це буває у більшості випадків, проблема впиралася у кошти. Але Богдан Іванович вважає, що якщо орган місцевого самоврядування має велике бажання і чіткий намір довести потрібну справу до логічного завершення, то він неодмінно повинен знайти порозуміння і співпрацювати у цьому напрямку як з головою облдержадміністрації, так і з народним депутатом свого виборчого округу. І Новицька ОТГ цього добивається. «Загальна вартість робіт становить 35 мільйонів 836 тисяч гривень. Державні кошти з державного фонду регіонального розвитку складають 24 мільйони 500 тис. грн. А за сільською радою – дольова участь, яка, враховуючи обов’язкову 10-відсоткову потребу у співфінансуванні проекту, дорівнюватиме приблизно 3 мільйони гривень», - зауважив сільський голова. Але, що не кажіть, мега-проект вартує того, щоб за нього боротися. Не виключено, що громаді доведеться економити на витратах, але орган самоврядування дуже прагне втілити у реальність свій амбітний план вже до кінця нинішнього року. Тобто, школу добудувати. Таким чином, сесія внесла зміни у місцевий бюджет-2021.

  А тепер, шановний читачу, зверну увагу на атмосферу сесійної зали. Депутати працювали злагоджено і аж ніяк не були інертними: виникали запитання, а керівники та працівники апарату ТГ одразу ж давали необхідні роз’яснення по суті. В багатьох моментах вбачалася компетентність Наталії Василівни Мельник, жительки с. Берлоги, яка ще до недавнього часу працювала у Рожнятівській районній раді, і, між іншим, готувала дуже багато грантових проектів, залучаючи мільйони у розвиток інфраструктури району. А тепер вона у Новицькій сільській раді працює секретарем, куруючи діяльність всіх профільних комісій.

  Як і належить, у сесійній залі виконувався Державний Гімн України та молитва, а сільський голова Б. І. Дадяк, відкривши засідання, запропонував вшанувати хвилиною мовчання пам’ять жертв Голокосту, день якого припав саме на 27 січня.

                                                           Зеновія ГОДОВАНЕЦЬ, заступник редактора                          

                                                            Рожнятівського часопису «Новини Підгіря»