Фото без опису

    Приготовлені у будь-якому виді гриби урізноманітнюють меню людини. Та все ж завжди слід пам'ятати, що вони можуть стати причиною отруєння. Так, за 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, постраждало 12 людей, зокрема, дитина. Летальних випадків не було. Натомість, у 2021 році в Україні зареєстрували 126 осередків отруєння дикорослими грибами, при цьому постраждало 189 людей, з них 32 дітей. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей.

   При збиранні грибів, приготуванні з них страв, заготівлі на зиму та споживанні завжди необхідно строго дотримуватись основних правил. Саме тоді можна уникнути випадкових помилок, що можуть привести до незворотнього, адже саме тому питання отруєння грибами залишається актуальним протягом року.

   Отже, збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Якщо є найменші сумніви, від підозрілих грибів краще відмовитись. Якщо ви знайшли гриб, і сумніваєтесь, а поряд є досвідчений грибник, то краще порадитися з ним. Ніколи не куштуйте гриби на смак, не споживайте в сирому вигляді та не дозволяйте цього робити дітям. Не збирайте гриби в екологічно забруднених зонах: на місцях звалищ, полігонів, уздовж автомобільних доріг і залізниць. Такі гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу. 

   Принесені додому гриби, повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, червиві, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути піддані кулінарній обробці в день збору. Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини під час варіння грибів. Це неправильне уявлення! Не довіряйте іншим народним методам щодо визначення отруйності грибів. Варити, смажити, засолювати, консервувати, маринувати гриби краще згідно кулінарних рецептур. Готові страви з грибів не можна зберігати у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки. Необхідно строго дотримуватися правил обробки банок, кришок і режиму теплової обробки в домашніх умовах. Всі продукти домашнього консервування необхідно зберігати в холоді (0-3 град. С), відбраковувати і знищувати бомбажні банки.

   Грибні страви не рекомендується давати дітям, вагітним та жінкам, котрі годують грудьми, особам, які страждають захворюваннями кишково-шлункового тракту.

   Слід також пам’ятати, що не можна купувати і вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук. 

   Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, а особливо тяжко протікає у дітей. Захворювання починається раптово. З'являються нудота,  блювота,  сильні болі у животі, пронос, головний біль, запаморочення, слабкість. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.

   Не можна вживати спиртні напої під час споживання грибів, так як спирт прискорює процеси всмоктування грибного яду.

Надання першої медичної допомоги включає: якнайшвидше промити шлунок; викликати у потерпілого штучну блювоту; терміново викликати швидку медичну допомогу.

         Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!

 

 

 

Головний спеціаліст відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Калуського управління  

Головного управління  Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській області                                                                     Людмила Бичковська