Фото без опису

 

НЕБЕЗПЕКА  ВИНИКНЕННЯ  БОТУЛІЗМУ  ЗРОСТАЄ

 

               Калуське районне управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області нагадує: не вживайте рибу, яка загинула внаслідок падіння рівня води! Пам»ятайте, мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т. ч. сушити, в»ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини! Крім того, уникайте купівлі такої риби в місцях стихійної торгівлі. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм.

            Це гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєнням ботулотоксином. Внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму, виникає отруєння організму людини, яке викликає важкі ураження вегетативної та центральної нервових систем. Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря.

             Ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах – на протязі багатьох років. Вони не знищуються ферментами травного тракту, стійкі в кислому середовищі, легко витримують дуже високу концентрацію кухонної солі. А ось при кип’ятінні протягом п’ятнадцяти хвилин токсини досить швидко розкладаються і втрачають токсичні властивості. Присутність у харчових продуктах ботулотоксину ніяк не впливає на їх смакові якості.

             Ботулізм розвивається після вживання в їжу різних зіпсутих: консервованих продуктів (рибних, грибних, м’ясних, овочевих, фруктових), солоної, копченої і в`яленої риби (та інших копченостей), ковбаси та шинки. Найбільш небезпечними вважаються продукти, приготовлені в домашніх умовах з порушенням основних правил консервації, а також ті, які з якихось причин були забруднені ґрунтом.

             Інкубаційний період ботулізму може коливатися від декількох годин до двох – п’яти діб (при тяжкому перебігу зазвичай не більше 24 годин). Чим коротший інкубаційний період, тим важчим буде перебіг захворювання. Як правило, ботулізм починається раптово. З’являється виражена загальна слабкість, запаморочення, головний біль, значно погіршується загальне самопочуття, температура тіла в межах норми або трохи підвищена. В животі починаються різкі переймоподібні болі, діарея, нудота, блювання. Далі, після досить короткого проміжку часу, з’являються розлади зору: хворі не можуть читати, може спостерігатися двоїння предметів. Внаслідок неповного паралічу (парезу) м’язів обличчя, зморшки і носогубні складки згладжуються, спостерігається опущення повік, з’являється охриплість голосу і порушується ковтання.

            Всіх без винятку хворих, при найменших підозрах на ботулізм, необхідно негайно госпіталізувати в інфекційний стаціонар для проведення невідкладної специфічної терапії – введення протиботулінічної сироватки, яка наразі в Україні є у достатній кількості. Ще на догоспітальному етапі слід провести невідкладні заходи: промивання шлунка, зробити очисну клізму, призначити часте рясне пиття з введенням діуретиків. Пізнє звернення за медичною допомогою чи самолікування можуть призвести до летальних наслідків.

           Профілактика виникнення ботулізму також передбачає: перед споживанням консервовані продукти необхідно ретельно перевірити; обов’язково вилучити і знищити «бомбажні» (надуті) банки; не слід купувати на стихійних ринках домашні консерви, гриби, солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлені приватними особами в домашніх умовах, оскільки невідомо чи дотримувалися правила консервації. Процес в'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а тільки  сприяє їх проростанню і утворенню ботулінічного токсину. При виборі консервів в торгівельній мережі необхідно їх оглянути на наявність дефектів: «бомбажу» (здуття), підтікання, тріщин, деформацій (вм’ятин), ознак мікробіологічного псування (плісняви, бродіння, слизу). Наявність будь-якої з перелічених ознак може означати, що продукція вже небезпечна для здоров’я людини. Будьте уважні при приготуванні страв чи закупах.