Де повітря, там і життя.

 Атмосферне повітря є одним з основних життєво важливих елементів навколишнього середовища. Забруднення повітря відбувається за рахунок природних та антропогенних джерел. 

Антропогенне забруднення спричинене еволюцією людства – це розвиток промисловості: теплові електростанції, металургійні виробництва, видобуток і використання радіації, хімічна промисловість, всі види транспорту, виробничі і побутові відходи, використання хімічних засобів у сільському господарстві, побутове забруднення – опалювання будинків , приготування їжі. Склад викидів в атмосферне повітря найрізноманітніший, в залежності від джерела.

     Основними об’єктами та факторами забруднення атмосферного повітря ангідридом сірчистим незмінно залишається автомобільний транспорт та частково підприємства, котельні, топочні (особливо на твердому паливі), горіння сміття  на звалищах побутових і будівельних відходів. Наприклад, при горінні деревостружкових плит виділяється фенол, формальдегід та інші шкідливі компоненти.

    При спалюванні листя в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Висока запиленість в містах часто пов’язана з рівнем благоустрою населених пунктів (якістю та технологією прибирання вулиць від бруду,  піску на узбіччі вулиць), організацією системи санітарного очищення, озеленення територій.

    За період 2022 року фахівцями Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний  центр контролю та профілактики  хвороб Міністерства Охорони Здоров’я України» при дослідженні стану атмосферного повітря біля автомагістралей міста, було виявлено перевищений вміст формальдегіду  по вул. Б.Хмельницького та перевищений вміст вуглецю оксиду по вул. Долинська.

    З метою зменшення негативного антропогенного  впливу людини на біосферні процеси вже тепер необхідно вживати невідкладні заходи. Повинен бути кардинальний підхід до розв’язання проблеми забруднення навколишнього середовища – прийняття та дотримання природоохоронного законодавства;  розроблення та впровадження безвідходних та маловідходних виробництв також проводити боротьбу з несанкціонованими звалищами, дотримуватися заборони спалювання побутового сміття та опалого листя в межах населених пунктів. У квітні 2020 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», який удосконалює порядок притягнення до відповідальності за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, забруднення атмосферного повітря, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

    І треба пам’ятати яку важливу роль в збереженні чистого атмосферного повітря відіграють ліси. Не дарма їх називають легенями планети. Саме вони є головним джерелом кисню. Тому необхідно боротися з безконтрольною вирубкою лісів та берегти їх від знищення. Лише спільними зусиллями можна зменшити забруднення атмосферного повітря і зберегти чисте повітря для майбутніх поколінь.

 

 

Лікар із загальної гігієни

Калуського районного відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                       Олеся Перегінець