Як зберігати продукти без холодильника, аби вони не зіпсувались: альтернативні методи

  • 27

Як зберігати продукти без холодильника, аби вони не зіпсувались: альтернативні методи

 

Через масовані російські атаки по енергетичній структурі України, під час відключення світла перед нами постало питання, що робити, якщо не працює холодильник? Як вберегти продукти, коли немає електрики?

Які продукти можна зберігати не у холодильнику?

Часто ми зберігаємо в холодильнику продукти, які можна туди взагалі не ставити. Наприклад: банани, моркву, цибулю та картоплю можна зберігати у коморі чи шафах. Водночас консерви, шоколад, олію, варення чи мед можуть зберігатися при кімнатній температурі. Те ж стосується і яєць — їх можна тримати дома і місяця не у холодильнику.

Що робити з продуктами, які швидко псуються?

Якщо ж ви знаєте, що у вас у холодильнику є продукти, які швидко псуються, варто їх або приготувати, або викинути, щоб не ризикувати своїм здоров’ям.

Молочні продукти бажано обирати пастеризовані, попри те, що вони не мають стільки корисних харчових властивостей, однак можуть довго простояти без умов холоду. Молоко можна прокип’ятити, сир перекласти у скляні банки, а потім помістити їх у холодну воду. Те саме можна зробити зі сметаною. Вершкове масло можна заморозити або загорнути у пергаментний папір та скласти у ємкість із холодною та трішки підсоленою водою. Тривалий час можуть зберігатися у холодильнику ультрапастеризоване молоко та тверді сири.

М’ясо та рибу можна закрити у герметичні ємкості та винести на балкон (якщо надворі звісно ж холодно). Також можна зробити консерви чи тушонки. Така консервація, за правильних умов приготування, буде мати термін придатності до 3-ох років. Тривалий час можуть зберігатися у холодильнику сухі ковбаси, сосиски.

       Рибу важливо почистити, відрізати голову й теж можна зробити консерви.

Хліб можна зберігати в холодильнику чи навіть у морозилці. Якщо вимкнули електроенергію, щоб він не почав псуватися, зробіть сухарі.

Як допомогти холодильнику тримати холод?

  • Перевірте стан ущільнювачів, за необхідності — замініть.
  • Не відкривайте часто холодильник.
  • Додайте спеціальні холодові термоелементи, які зазвичай використовують у портативних термосумках.
  • Правильно заповнюйте простір холодильника, не лишаючи багато простору та не заставляючи місце, де находиться вентиляційний отвір.
  • Не ставте в холодильник гарячі чи занадто теплі страви.
  • Покладіть термометри до морозилки і салону холодильника (не у бокову стінку) та стежте за температурою. Продукти, які нагрілись до температури більше ніж +40С, варто одразу викинути.

Загальні поради зберігання продуктів без холодильника:

  • Заморозьте контейнери з водою (а ще краще пляшки), щоби мати змогу зберегти температуру їжі в морозилці на рівні +4°С або нижче. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
  • Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо їх не відкривати, продукти ще можуть зберігатися у холодильнику, до 48 годин у повній морозилці, 24 години - у напівпорожній морозилці.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь - яку їжу з неприємним запахом, кольором чи текстурою. Також не варто їсти їжу, яка досить довго стояла при температурі повітря вище +4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
  • Можна повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які

все ще містять льодові кристали або мають температуру +4°С або нижче.

Інші методи зберігання продуктів:

  • Погріб/підвал. Так звані «кімнати» під землею прогріваються дуже повільно.
  • Криниця, яка працює і як погріб. Помістіть продукти у відро та опустіть вниз. Відро має бути на 2⁄3 у воді, продукти герметично упаковані, щоб захистити їх від попадання води.
  • Саморобний мінільох з бочки. Потрібно викопати яму та помістити туди бочку. Після кожного відкриття/закопування її краще прикопати для збереження низьких температур.

Якими продуктами можна запастися надовго і як зробити так, аби вони не зіпсувались?

На період тривалих відключень електроенергії бажано зробити певний запас сухих продуктів і правильно їх зберігати. А саме таки як:

  • Крупи – бажано їх зберігати у скляних банках. Щоб у них нічого "не завелося", варто до кожної банки додати лаврове листя, чорний перець чи духмяний та причавлений зубчик часнику. Якщо крупа досить дрібна, цю суміш краще помістити у фільтр для чаю чи марлю.
  • Борошно категорично не можна зберігати у герметичній тарі. Його варто зберігати або у паперовому пакеті, але тільки у сухому темному місці, або у скляній банці, але її не можна закривати герметично (можна закріпити марлю резинкою). Оскільки борошно дуже вбирає вологу, усі можливі запахи, то варто ретельно обирати місце, де воно зберігатиметься. Також не можна його зберігати на балконі.
  • Хлібні вироби: сухарі, крекери, лаваші, снеки.
  • Макаронні вироби (вермішель та локшина швидкого приготування).
  • Дитяче харчування: суміші, каші, пюре, печиво.
  • Сухі сніданки, кукурудзяні пластівці, сухі супи, пюре та молоко, сушене та в’ялене м’ясо, сухофрукти, горіхи, бобові, приправи та спеції, сіль, цукор, кава, чай.
  • Солодощі: печиво, цукерки, шоколад, мед, вафлі.
  • Рослинна олія.
  • Сушені гриби - зберігати у скляній банці і так само додати лаврове листя, перець, часник.
  • Консерви овочеві, фруктові, м’ясні, рибні, джеми, варення.
  •  Овочі та фрукти, що зберігаються найдовше: картопля, буряк, морква, капуста, часник, цибуля, гарбуз, яблука.

 

То ж дотримуйтесь цих не складних рекомендацій і будьте здоровими!

 

 

 

Лікар із загальної гігієни відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неіфекційних захворювань

Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ України»                                                                    Марія ЖЕКАЛО

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар

Інші статті

Всі статті